Σε μαρασμό οδηγεί η Κυβέρνηση τους ΓΟΕΒ

Σε μαρασμό οδηγεί η Κυβέρνηση τους ΓΟΕΒ

Αρ. Πρωτ. 16896/25.05.2011

Προς Υπουργούς:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 

Η αδράνεια και η αναλγησία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε θέματα, που αφορούν στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Δεν αντιλαμβάνεται, ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πατρίδας και συνεισφέρει στον παραγωγικό ιστό αυτής. Η αδιαφορία της είναι εμφανής στη λειτουργία των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), καθώς τους οδηγεί σταδιακά σε μαρασμό. Οι ΓΟΕΒ είναι ανεξάρτητοι-αυτοχρηματοδοτούμενοι Οργανισμοί, οι οποίοι για την κάλυψη των αναγκών της αρδευτικής περιόδου προχωρούν σε πρόσληψη εποχικού προσωπικού (υδρονομείς, εργάτες, ηλεκτρολόγους κ.α.).

Ως γνωστόν, η έναρξη της αρδευτικής περιόδου τοποθετείται αρχές Μαΐου. Οι ΓΟΕΒ για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους αποστέλλουν τον προγραμματισμό προσλήψεων στο αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να εγκριθούν οι αναγκαίες ειδικότητες. Έως τώρα, όμως, το αρμόδιο Υπουργείο α) έχει περικόψει στο ήμισυ τις αιτούμενες προσλήψεις εποχιακού προσωπικού και β) δεν έχει προβεί στην έγκριση των παραπάνω προσλήψεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις ειδικοτήτων και προσωπικού, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην άρδευση-αποστράγγιση αρδευτικών περιοχών, όπου υπάρχουν συλλογικά δίκτυα ΤΟΕΒ. Η πλημμελής άρδευση-αποστράγγιση ενέχει αυξημένο κίνδυνο καταστροφής καλλιεργειών και ατυχημάτων και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να επιδείξουν ενδιαφέρον και να προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού, δεδομένου, ότι οι ΓΟΕΒ είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιτέλους, πρέπει να μπει ένα τέλος στον εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου της πατρίδας μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πότε επιτέλους προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να εγκρίνουν τη στελέχωση των ΓΟΕΒ με το αναγκαίο εποχικό  προσωπικό, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της αρδευτικής περιόδου;

Απαντήσεις Υπουργείων